Ciorba de cartofi, cu urzici

de RODIMUR in Ciorbe, 11 Mar 2020 | 5175 vizualizari

 

Îa fiecare primăvară fac măcar două preparate cu urzici, trufandalele de sezon, iar în urmă cu câteva zile am făcut această ciorbă gustoasă. Urzicile au fost culese sâmbătă din pădure de către soțul meu, așa că imaginați-vă cum a așteptat să termin de făcut ciorba, ca să mănânce o porție, chiar dacă se făcuse deja seara...Deși am adăugat roșii și suc de roșii, n-aș putea zice că am acrit-o, ci am lăsat-o așa, cu gustul plăcut, natural al legumelor și al urzicii.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi roz
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 2 roșii
  • 250 grame de urzici
  • 2 cepe galbene
  • 4 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
  • 1 ardei gras verde
  • 300 ml de suc de roșii
  • sare
  • piper
  • frunze de pătrunjel
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de cartofi, cu urzici:

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie cubulețe și se călește. cu ceapa și usturoiul.

Se spală roșiile, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, cu celelalte legume, până ce scade puțin lichidul.

Se curăță bine urzicile de impurități, se spală foarte bine, în 4-5 ape și apoi sub jet, după care se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.

Se curăță cartofii, se spală și se taie sub formă de cubulețe.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală cartofii tăiați cubulețe și se fierb două-trei clocote, după care se adaugă legumele călite și urzicile. 

După încă un clocot, se adaugă sucul de roșii și se mai lasă ciorba să fiarbă încă 4-5 minute.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.

La urmă, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă” ciorba se poate servi, eventual cu mămăliguță caldă.

TIPS-URI

1

Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fierbere.

2

Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ci înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce devin ca sticla.

3

Nu adăugați cartofii în oală, decât atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.

4

Spălați bine urzicile în mai multe ape și sub jet, pentru că au mult pâmânt între frunze.

5

Adăugați urzicile în oală înainte de ultimul clocot.

6

Presărați pătrunjel tocat la sfârșit, înainte de a lua oala de pe foc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de cartofi, cu urzici" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi cu smantana si tarhon